Anyagismeret:

Alapvetően háromféle részre tagolhatjuk az anyagokat , ezek a laminált bútorlap, az MDF , ill. a valódi fából gyártott Szekrények.

Bútorlapból

általában egyenes vonalú, modern, ha úgy tetszik, a designkonyhák frontjai készülnek, de létrehozhatunk klasszikusba hajló stílusú bútort is. Előszeretettel választják e megoldást akkor is, ha az alacsony ár a cél, de mégis egyedit szeretnének  (pl. nyaralóba, albérleti lakásokba). A Laminált bútorlapból készült front a legolcsóbb. Viszont a tartósság érdekében minden esetben 2 mm-es ABS-sel élzárjuk.

Az MDF-ből

(Medium Density Fibreboard = Közepes Sűrűségű Farostlemez) 18 mm vastag egyik oldalán fehérre laminált, másik oldalán díszmart, választható színű fóliával bevont vagy festett bútorfrontokat készítenek. Kemény, alak- és mérettartó termék, melynek a PVC fólia fénynek, vegyszereknek és a nem túl nagy mechanikai hatásoknak ellenálló felületet kölcsönöz. A fóliás MDF front egyetlen igazi ellensége a sugárzó hő, ennek hatására a fólia összezsugorodik, és elválik a hordozóanyagtól.

A festett MDF-ből készült frontok a hőnek jobban, viszont a mechanikai hatásoknak, (különösen a karcolásnak) kevésbé állnak ellen. Nagy előnye pedig, hogy gyakorlatilag a RAL színskála összes színében rendelhető selyem- vagy magasfényű, sőt akár antikolt felülettel is.

Ide sorolandó a magasfényű frontok új generációja is, mely esetében egy a hátoldaláról tetszőleges színre festett, vagy nyomattal ellátott akril lapot ragasztanak a hordozóanyagra – MDF-re vagy faforgácslapra -, majd az éleit körbemarják egy minimális rádiusszal vagy 45°-os letöréssel, és élzárják.

Az MDF bútorfront árban a bútorlap és a valódi fa frontok között helyezkedik el. A széles késekkel mélyen mart, a keretes minták, az antikolt és a magasfényű MDF frontok jellemzően drágábbak egyszerűbb mintájú, nem magasfényű társaiknál.

A valódi fából

készült bútorfrontok természetes szépsége nem hasonlítható össze az előző két kategória termékeivel. Fajtól függően puhább, kevésbé ellenálló, ill. keményebb inkább ellenálló fából készülnek. Frontgyártáshoz azonban minden esetben kizárólag válogatott alapanyagokat használnak fel. A bútorajtók felületén megjelenő rajzolatváltozások és színeltérések a fa természetes felépítését tükrözik, ezért megengedettek. Sőt a valódi fa éppen ettől szép. E termékekben a fény hatására érési folyamat játszódik le, melynek során színük – fajtól függő mértékben – sötétebbé válik. Viszont: nem szabad szélsőséges páratartalmi viszonyoknak kitenni, mert ennek hatására a faanyag méretét nagy mértékben megváltoztatja, és károsodhat az ajtó szerkezete. Az általam használt bútorajtók szobaszáraz 8%-os nedvességtartalomra vannak leszárítva, amely 45-50%-os légnedvességű, 20 °C hőmérsékletű helyiségben a faanyag egyensúlyi nedvességtartalmának felel meg. A gyártó a termék  alkatrészeinek méret- és  alaktartósságát csak a fenti légállapotok mellett garantálja. Ezek a feltételek egyébként egy életszerűen használt átlagos magyar konyhában nagy valószínűséggel fennállnak.

A fa bútorfrontok ára a legmagasabb. Fafajtól függően kevésbé drága a fenyő, tölgy és a bükk, magasabb árkategóriát képeznek a gyümölcsfák, – cseresznye, dió – ill. a juhar és az akác.

-Munkalapok

A faforgácslap alapú

munkalap 28 v. 38 mm vastag, magas kopásállóságú dekor (HPL) bevonattal készül, ennek köszönhetően ellenáll a nem durva mechanikai behatásoknak, vegyszereknek. A tűzről éppen levett forró edényeket azonban nem szabad közvetlen rátenni. Ezeket a munkalapokat olykor, ha nem csak a gyári éle látszik, élzárni szükséges. Ezt általában színazonos dekorral oldjuk meg, de külön kérésre előfordult már élkeményfa és 2mm-es ABS élzárás is.

A gránit munkalap

amellett, hogy igen esztétikus látvány, tulajdonságaiban a legtartósabb anyagokkal vetekszik. Konyhapultként alkalmazva életszerű használat mellett szinte minden káros hatásnak ellenáll.

A munkalapok csatlakozását “L”  vagy “U” alakú konyháknál összemarással, és természetesen víz ellen megfelelő tömítéssel alakítjuk ki. A fallal való megfelelő csatlakozáshoz minden munkalaphoz színazonos vízvető kapható.

-Díszítő elemek

Alapvetően a párkány- vagy koronalécet és a fénycsőtakaró lécet értjük rajta, de ide sorolhatók a polckorlátok, fűszerpolcok, pillérlécek… stb. is.

-Vasalatok

Míg az előzőek a bútor esztétikai értékét növelik, addig ezek a termékek a műszaki színvonalát és ezáltal időtállóságát befolyásolják inkább. Ezért az ajtók nyitásához Blum kivetőpántokat használunk. A fiókokhoz szintén Blum termékeket alkalmazunk. Alapáron a METABOX nevű görgős megvezetésű fém fiókoldalakkal dolgozunk, de külön kérésre a magasabb komfortfokozatú, teljesen kihúzható, csillapított záródású TANDEMBOX ANTARO-val is rendelhetők a fiókos elemeink. A mélyfiókokat minden esetben egy pár magasítókorlát egészíti ki. Ami a fémrácsokat, kiforduló körkosarakat illeti szintén a jó minőségű, de kedvező árú Strong ill. Vibo márkájú termékeket használjuk.